28 Aralık 2009 Pazartesi

Eczaneler kapanacak mi ? Supermarketler ilac mi satacak ?

Su siralar Turkiye gundemini mesgul eden bir konu bu. Aslinda buna ben pek soguk bakmiyorum. Kamuoyunda bazi yanlis anlasilmalar var. Amerikadaki gibi ilaclarin supermarketlerde satilmasi konusunu biraz acmak gerekiyor. bu konuda zaten bir standartin olusturulacagi belirtilmis. Bu is en cok doktorlarin isine yarayacak eger Amerikadakine benzer bir standart olusursa.

Amerkadaki sistem nasil ?

Amerikada Rite Aid, CVS gibi cok buyuk eczane supermarketleri var. Cogu 7/24 acik. Hatta bazilarinda medical hizmette veriliyor. CVS in minute Clinic leri gibi. Bu minute cliniclerde ufak medical hizmetler veriliyor. Mesela kolestrol, seker olcumu ilac danismanligi, igne olma, grip asisi gibi. Bildiginiz Migroslardan pek farki yok. Gunes kreminden sac fircasina vitaminden seker abur cubur soguk icecek, sut, fotograf cekim hizmeti hatta sigara bile satiliyor. Ancak et, sebze meyve, kilik kiyafet satilmiyor. Kamuoyunda yanlis bilinen sey bu. Sarkuteri urunleri ile beraber mi ilac satilacak deniyor. Aslinda bugun Turkiyedeki eczanelere bakarsaniz coktan marketlesme yoluna gectiler. Sampuandan tutunda sanitezer a kadar ilac disi pek cok seyi bugun eczanelerde bulabilirsiniz. Amerikadaki bu buyuk eczane zincirleri eczacilari calistiriyor. Ama bunun yaninda migrostaki kasiyerler gibi gorevlilerde var. Vitamin, Agrikesici ve destekleyici urunler recetesiz at sepetine gotur seklinde alinabilirken, eczacilarin calistigi bir tezgahtan doktor recetesi karsiliginda ilaclarinizi alabiliyorsunuz. Bazi ilaclari (Generic) eczacilar tezgah gerisinde hazirlayip turuncu kucuk tuplere koyup sizi ariyorlar gidip aliyorsunuz. Bu generic olan ilaclar marka ilaclarin aynisi sadece uzerlerinde marka olmuyor ve fiyatlari uygun oluyor. Bunun disinda bu buyuk Eczane Marketlerin kendi urunleride var. Ayni Migrosun kendi etiketli urunleri gibi dusunun. Icerigi neredeyse tamamen ayni olan vitaminlerde CVS etiketli olan daha ucuzken marka olan daha pahali.

Turkiyedeki eczacilara ne olacak ?

Turkiye'de eczaci iseniz yanilmiyorsam buyuk ihtimalle kendi isinizi kurmalisiniz ya da buyuk bir eczanede calisan olursunuz. Yeni uygulama ile ya patronluk devri tamamen bitecek ya da eczane zincirleri kurulacak. Seyidoglu Baklavalari gibi. Canim cekti galiba :) Neyse diyecegim o ki bu sanildigi kadar kotu degil. Ancak kotu olan eger bu isin arkasinda Amerikadaki bu buyuk ilac marketlerine peskes cekip onlari Turkiye pazarina getirmek var ise vay Turkiyenin haline. Once mahalledeki bakkali bitirdiler simdi sira eczanede. Buraya yaziyorum bugun 28 Aralik 2009 Pazartesi. Gelecekte hakli olup olmadigim gorulecek. Muhtemelen CarrefourSA gibi birsey gorecegiz. CVSSa diye birsey gorurseniz ilerde Kaan demisti dersiniz. Boyle birseyin olmasi tum eczacilari etkiler. Ben Supermarket Eczanelere karsi degilim ancak yerli sermaye tarafindan bu tur zinciler olusturulmali ve hizmet kalitesi arttirilmali. Is kurabilme gucu olmayan eczacilar icinde kurumsal anlamda bir zincirde calisma imkani demek bu. Doktorlara avantaji ise, antibiyotigi bugun herhangi bir eczaneden parayi bastirip alabilirken, Amerika antibiyotik almak icin recetenizin olmasi gerekiyor. Basiniza birsey gelirse size o ilaci satan eczane supermarketinden doktora kadar herkesin ifadesi alinir ve takibi kayit altinda olur. Doktorlarinda yuzu guler bol hasta bol musteri. Amerikada sistem bu. O yuzden Amerikadayken Turkiyeden antibiyotik getirtirdim daha ucuza geliyordu.

Ben Supermarket yerine Eczane Supermarket tabirini tercih ediyorum. Dilerim herkes icin iyi olur. Ancak Amerikan Eczane devleri Rite Aid ve CVS gibi firmalara mahalemdeki eczacilarin kazanclari devredilirse yazik olur o kadar eczaciya. Bu konuda ozellikle eczacilar dikkatli olmasi gerekiyor. Amerikada bizdeki gibi eczane gorememek tuhaf gelmisti ilk baslarda. Bazi durumlarda doktorlar size recete dahi vermiyor evinize yakin bu zincirlerden birine online recete yolluyorlar ilaciniz hazir olunca sizi ariyorlar sizde evinize giderken ugrayip bazen arabadan dahi inmeden ilacinizi aliyorsunuz kimliginizi gostererek. Evet yanlis okumadiniz Amerikada herseyin Drive Thru su var. Koca popolu Amerikalilar arabadan dahi inmeden hazir olan ilaclarini camdan teslim alip evlerine gidebiliyorlar :)

Bekleyip gorecegiz...

1 yorum:

  1. Tebrikler. Güzel bir yazı. Zincir eczanelerle ilgili olarak açtığım bloğuma göz atmanız beni sevindirir: http://zincireczane.blogspot.com

    YanıtlaSil

You can send me comment about this post.